Onko DEI mennyt liian pitkälle?
Viime aikoina on puhuttu paljon DEI-koulutuksista. Eri osapuolilta kysyttäessä aiheesta, nousee näkemyksiä puolesta ja vastaan. Toisten mielestä on organisaatioille tärkeää kehittää organisaatiokulttuuria ja -ympäristöä ymmärtäväisempään ja tasa-arvoisempaan suuntaan. Toiset kuitenkin kokevat, että DEI-koulutuksissa ei keskittyä olennaisuuksiin, vaan pyritään pakottamaan tietynlaiseen muottiin. Meneekö DEI siis liian pitkälle?
DEI, eli monimuotoisuus, tasa-arvo ja inkluusio on käsite, jonka tarkoituksena on edistää monimuotoisuutta ja luoda oikeudenmukaisia ja osallistavia työympäristöjä. DEI-koulutusten pyrkimyksenä on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä erilaisista taustoista ja kokemuksista sekä edistää tasa-arvoa ja oikeutta osallistumiseen organisaatioissa. DEI:n tavoitteena on luoda työpaikkoja, joissa jokainen työntekijä tuntee olonsa arvostetuksi ja hyväksytyksi.
DEI-koulutukset jakavat mielipiteitä
Yhä useammat yritykset ovat alkaneet panostaa monimuotoisuuteen ja osallistamiseen osana organisaatiokulttuuriaan. Samalla on noussut esille tapauksia, joissa monimuotoisuuskoulutusten toteutus on saanut kritiikkiä. Esimerkiksi viime vuonna Yleisradio oli esillä DEI-koulutusten yhteydessä, kun muutama yhtiön työntekijä kritisoi Yleä DEI-koulutusten ja tietynlaisten näkemysten pakottamisesta työntekijöille. Tämä tapaus herätti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa keskustelua siitä, pyritäänkö DEI-koulutuksissa oikeasti organisaatiokulttuurin edistämiseen, vai pelkästään tietyn agendan pakottamiseen.
Monimuotoisuuskoulutukset voivat sisältää esimerkiksi tietoisuutta lisääviä työpajoja, joissa käsitellään erilaisia syrjinnän muotoja ja ennakkoluuloja. Koulutuksissa voidaan myös harjoitella kaikkia ihmisryhmiä huomioivaa ja osallistavaa viestintää ja johtamista. Tutkimuksista on selvinnyt, että usein monimuotoiset tiimit ovat innovatiivisempia ja tuottavampia, jonka lisäksi monimuotoisuus voi parantaa yrityksen mainetta ja houkutella laajemman asiakaskunnan.
"Kritiikkiä voi herättää myös se, että koulutukset koetaan pakotetuiksi tai että ne eivät ota riittävästi huomioon organisaation erityispiirteitä."
DEI-koulutukset ovat kuitenkin herättäneet yllättävän paljon kritiikkiä. Jotkut saattavat kokea, että koulutukset menevät liian pitkälle ja aiheuttavat vastarintaa henkilöstössä. Kritiikkiä voi herättää myös se, että koulutukset koetaan pakotetuiksi tai että ne eivät ota riittävästi huomioon organisaation erityispiirteitä. On huomioitava, että monimuotoisuuskoulutukset voivat herättää voimakkaita tunteita ja vaatia aikaa ja resursseja.
Monimuotoisuus ja erilaisten ihmisryhmien huomioiminen on kuitenkin merkittävä osa nykyaikaista organisaatiokulttuuria. Yritysten tehtävänä on luoda työpaikalle sellainen ilmapiiri, jossa kaikki työntekijät kokevat tulevansa kuulluksi ja nähdyksi. DEI-koulutukset ovat tähän tehtävään oivallinen työkalu, jonka avulla pystytään opettamaan, sekä myös muistuttamaan yrityksen henkilöstöä ja johtoa siitä, miten yhdessä luodaan kaikille turvallinen ja kunnioittava työpaikka. Erityishuomioita täytyy kuitenkin kiinnittää siihen, miten DEI-koulutukset toteutetaan niin, ettei osallistujille tule tunne, että heidät pakotetaan tiettyyn malliin, tai anneta riittävästi aikaa oppia ja mukautua muutokseen.
Kun yritykselläsi on tarvetta oppia lisää monimuotoisuudesta, me autamme!
Justus Rikka
Luova johtaja, Johtava asiantuntija
Valveres Oy
justus.rikka@valveres.fi