HUOMIO! TÄMÄ ON MAINOS!

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tammikuun lopulla uudistama vaikuttajamarkkinointilinjaus on aiheuttanut hämmennystä, sekä herättänyt kysymyksiä sosiaalisessa mediassa viime päivinä. Erityisesti keskustelua on aiheuttanut kysymykset siitä, keitä linjaus koskee ja millaisissa tilanteissa sosiaaliseen mediaan julkaistava postaus tulisi merkitä mainokseksi. Tämän johdosta päätimme selventää asiaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Tässä muutama ajankohtainen kysymys liittyen KKV:n päivittyneeseen vaikuttajamarkkinointilinjaukseen, sekä kiteytetyt vastaukset näihin kysymyksiin:



1. Keitä KKV:n vaikuttajamarkkinoinnin uudet ohjeistukset koskevat?

Ohjeet koskevat kaikkia niitä somejulkaisuja, joissa henkilöt markkinoivat yritystä tai sen tuotteita/palveluita. Henkilön statuksella, seuraajamäärillä, tai aktiivisuudella sosiaalisessa mediassa ei ole väliä.

Jos sosiaalisen median vaikuttaja mainostaa omaa brändiään, tuotettaan tai palveluaan, tulee kuluttajille tehdä selväksi, että kyseessä on markkinointia. Kuitenkin, jos vaikuttaja tuo selkeästi esille, että kyseessä on hänen oman brändinsä mainos, ei postaukseen tarvitse välttämättä erillistä mainosmerkintää.

Myös yritystilien on tuotava mainontansa selkeästi esille kuluttajille. Yritystilien sisältö kuitenkin katsotaan lähtökohtaisesti oman brändin markkinoimiseksi, eikä näin ollen yritysten tarvitse merkitä sisältöjään mainoksiksi.



2. Miten mainos täytyy merkitä?

Kaupallisiin julkaisuihin tulee tehdä mainosmerkintä, josta välittyy kuluttajalle selkeästi, minkä tuotemerkin mainos on kyseessä. Mainosmerkintä tulee sijoittaa heti julkaisun alkuun ja sen on oltava esillä koko kaupallisen sisällön ajan.

Linjauksen päivityksen myötä julkaisut, joissa esitellään saatuja tuotteita, pitää merkitä selkeästi mainoksiksi. Enää ei riitä ilmoitus ”Tuote saatu” vaan postauksessa tulee käydä ilmi, että kyseessä on markkinointia. Sillä ei ole väliä, onko sisällönluojan arvio tuotteesta positiivinen tai negatiivinen, tulee sisältö merkitä esimerkiksi ”Saatu mainostarkoituksessa”.

Jos kyseessä on niin sanottu ”vanha saatu tuote”, tulee sellaiset postaukset merkitä mainoksiksi, joissa tuotetta esitellään, tai markkinoitava brändi tuodaan esille. Se, että tuote vain näkyy julkaisussa, ei automaattisesti tarkoita, että julkaisu olisi mainos.



3. Mitä jos ei noudata KKV:n vaikuttajamarkkinoinnin linjausta?

Jos henkilö ei noudata Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaikuttajamarkkinoinnin linjausta, hänelle voi koitua sanktioita. KKV voi esimerkiksi antaa huomautuksia ja kehotuksia korjata toimintaa. Jos näistä huolimatta henkilö ei korjaa somesisältönsä mainosmerkintöjä, voidaan asia viedä KKV:n toimesta markkinaoikeuteen, joka voi määrätä esimerkiksi sakkorangaistuksia.


Uudistunut linjaus on herättänyt kritiikkiä, eivätkä kaikki ole kokeneet vaikuttajamarkkinoinnin ilmoittamista sosiaalisessa mediassa yhtä merkittäväksi. Kuitenkin on hyvä muistaa, että sosiaalisen median ja vaikuttajamarkkinoinnin suosion kasvaessa on tärkeää, että näille markkinointimuodoille luodaan selkeät pelisäännöt. Näin varmistetaan, että markkinointi on läpinäkyvää ja eettistä, suojellen samalla kuluttajia harhaanjohtavalta sisällöltä. Selkeät säännöt auttavat myös vaikuttajia ja yrityksiä toimimaan vastuullisesti ja luottamusta herättävällä tavalla.

Jos yritykselläsi on haasteita sosiaalisen median markkinoinnin kanssa, me autamme!



Justus Rikka

Luova johtaja, Johtava asiantuntija

Valveres Oy

justus.rikka@valveres.fi

Edellinen
Edellinen

Onko DEI mennyt liian pitkälle?

Seuraava
Seuraava

Viesti vastuulla